Wednesday, February 9, 2011

Male Happy Birthday Card Wording

E tutto finì in pentola


Se c'è un cosa che non sopporto è dover buttar via o comunque non saper cosa fare di parti di alimenti che avanzano. Tipo le bianche d'uovo quando servono solo i tuorli , le parti esterne dei finocchi che vanno invece usate benissimo per insaporire le minestre (chiaramente bio),  e nel caso di questa ricetta limoni e mandarini.

Si perché mio marito ha preparato 4 litri tra limoncello e mandarinetto (tranquilli non siamo degli alcolizzati, ma come digestivo ogni tanto o come regalino è sempre apprezzato) con agrumi bio provenienti direttamente dal Sud Italia (vi prometto che quando saranno pronti vi proporrò la ricetta dei liquori).

So I found a lot of lemons and tangerines peeled. And what I do, I said to myself?? but some jam! So wandering around a bit on the net I was inspired here and here and I made a very good jam, I'd say maybe even some of the finest ever made.

I have always used the system two apples per kg of fruit that give texture to the jam and all scented with a vanilla bean. The dark color is the use of sugar cane that can be easily replaced with white.

jam lemon, mandarin and vanilla
for about 4 jars of 250gr


  • 750gr of chopped lemon (without its white seeds)
  • 750g of chopped tangerine (without its white seeds)
  • 5 lemon peel (no white)
  • 3 apples (I'm going to be those which I have)
  • 1 vanilla bean 600g of sugar cane
  • 5 teaspoons white sugar
  • 200ml filtered water
Peel apples and cut into pieces not too big and gather at the two citrus pulp in a saucepan with the juice from the edges high that came out while preparing and water. In a cutter whip on several occasions the lemon peel with white sugar to create a paste, open the vanilla bean lengthwise and scrape all the good seeds. Then combine all the fruit, put on the heat and bring to a boil. Boil for 15 skimming '. Then add the brown sugar, mix well and bring to a boil stirring constantly. Cook for another 15 'or until the jam has the desired consistency. Pour boiling again in previously sterilized glass jars, seal them, turn them upside down to form as the vacuum. Consume dopo un paio di giorni.

Vi consiglio l'uso di guanti di lattice per ricavare la polpa altrimenti son dolori :) e se lo avete, uno spelucchino di ceramica è il massimo per togliere bene il bianco che renderebbe la marmellata amara. Diciamo che il lavoro è stato un po più lungo di altre volte, ma ne è valsa la pena :)

Con questa ricetta partecipo al primo contest del Ricettario di Cinzia :


Buonissima giornata

Martina

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